Subterranean House | Form Architecture
15894
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15894,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Subterranean House

The site had been split from a donor property and is used for overflow car parking for the local businesses.

 

This compact site which is adjacent to residential gardens, required a sympathetic design as overlooking and overshadowing issues had prohibited previous planning applications and the design of a partially subterranean house addressed these concerns and resulted in an approval.

 

The basement accommodation opened onto a large light well courtyard and a single storey structure at ground level prevents any adverse impact to adjacent properties. The light industrial location of the site informed the use of a robust mesh cladding to integrate with its surroundings. The house has a ‘green’ sedum roof to improve the bio-diversity of the site and to provide a sustainable form of rainwater drainage.